Психічне здоровʼя людини як важливий пазл сучасного життя

Потреби психологічної допомоги зростають з кожним днем. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) тільки в період пандемії кількість випадків тривожного розладу та депресії у всьому світі збільшилася на 25%.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року кількість людей, що потребують психологічної допомоги, стрімко зросла і не знизилася й нині. Дорослі і діти відчувають нестерпний психічний або душевний біль, що веде до страждання. З втратою близьких, дому, місця роботи, звичного оточення вони втрачають і сенс життя. Замикаються у собі, вважаючи, що їх страждання непомітне іншим. Прагнуть усунути біль, навіть через усунення себе. Виникає багато думок, сновидінь, де все закінчується суїцидом – так мозок намагається позбутися болю, а не життя.

ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ ЯК ВАЖЛИВИЙ ПАЗЛ СУЧАСНОГО ЖИТТЯ

Страждання завжди помітне. Його ознаки – від втрати апетиту до небажання продовжувати життя. В цей період психіка не може зв’язатися з майбутнім, тому людина перестає мріяти, будувати плани. У той самий час, страждання – наслідок потужного досвіду, який, безумовно, підсилює нас, якщо дозволити собі жити з ним далі.

Психічне здоров’я – це стан, при якому людина може реалізувати свій власний потенціал, протистояти звичайним життєвим стресам та кризам.

Я – гештальт-терапевт, моя робота базується на принципах здорового функціонування людського організму. Зворотній стан здорового функціонування – патологія. Коли людина страждає, вона прагне віддалитися від соціуму, щоб ніхто ніби не заважав їй переживати цей біль.

Наслідки такої ізоляції – можлива самотність та депресія. Якщо страждання не розділене, то воно призводить до патології. Психічне здоров’я підтримується контактом та зв’язком з іншими людьми.

Гештальт-терапія відома як терапія контакту. Людина завжди знаходиться в середовищі. Обмін у цьому середовищі – основа, суть життя, що забезпечується процесом контакту.

Не варто вважати, що під загрозою втрати контакту знаходяться тільки люди, які прожили глибокий досвід втрат. Сучасні вимоги адаптації до змін середовища кидають виклик у побудові здорової особистості і решті людей. Онлайн-робота з ненормованим робочим днем, чуже оточення викликають бажання більше часу проводити наодинці. Сил для спілкування з іншими у людини іноді просто немає. Починається патологія, витягти з якої можна себе і самостійно.

Контакт двох людей – це більше, ніж просто обмін фразами. Це присутність. Це можливість бути почутим та почути іншого. Це можливість побачити своє життя з іншого боку, зробити вибір на користь творчості, радості та любові.

Профілактика патології, яка необхідна для гігієни психічного здоров’я, заходиться у точці перетину вимог середовища та можливостей організму. Це точка творчого пристосування. Здорова функція особистості – мати пластичність, необхідну для інтеграції нового досвіду.

Щоб бути адекватною, людині потрібно залишатися у стосунках, організовувати вихід у зовнішній світ, навіть через «не хочу, не має сил». Прощатися з минулим, бо його вже не повернути. Будувати майбутнє з усвідомленням цінності власного досвіду. Змінюватися разом із змінами навколишнього середовища та поважати свої потреби.

Гігієна психічного здоров’я дуже важлива для кожного з нас.

✔️На фото мій портрет.
Мене намалювала дівчинка, яка познала зраду рідної людини. Але вона долає, як і ми усі.
З повагою, #балантерапевт

Прокрутити вгору