Хаос і порядок

Хаос і порядок: дві сторони одного цілого

Люди часто побоюються такого поняття, як хаос, тому що це додає нестабільності та неясності. Але ж не буває порядку без хаосу і не буває хаосу без порядку, як не буває ночі без дня. Це дві полярні одиниці, що не можуть існувати одна без одної. Порядок завжди виходить із хаосу, який є першим у їхній зв’язці.

Якщо ви людина творча, то з вами поряд завжди буде безлад і хаос. Це цілком нормально, тому що творчий процес вимагає хаосу. Якщо ви живете сьогодні в безладі й лякаєтеся цього хаосу – ви теж у списку нормальних людей. Хаос, що відбувається у світі, є загрозою стабільності, а потреба людини сьогодні – це бути достатньо стійкою. Стійкість – баланс між стабільністю і змінами. Люди загалом хочуть стабільності, яка дає ясність, надійність, гарантії.

Хаос і порядок: дві сторони одного цілого

Але є одна важлива річ: стабільність не продукує нічого нового. З нею можна відчути опору на деякий час, далі доведеться знову рухатися вперед. Зміни передбачають креатив, розвиток, інновації, гнучкість, тому нині одна з ключових навичок людини – уміння знаходити баланс між змінами та стабільністю, утримувати цей баланс між стабільністю та готовністю до змін, між ясністю і креативом.

Філософія порядку зовні і всередині

Усі свої потреби ми обслуговуємо життєвими ресурсами. Якщо ви відчуваєте, що вам не вистачає енергії, уваги утримувати в голові всі процеси, які з вами відбуваються, відчуваєте безсилля і відсутність стабільності, ви живете в хаосі. Аби прийти від хаосу до порядку, треба почати з порядку зовнішнього, – тоді він буде і всередині.

Якщо ви хочете запросити у своє життя зміни, треба пам’ятати простий приклад зі склянкою: якщо вона наповнена, туди неможливо налити чогось нового. Щоб навести порядок у житті, спершу потрібно вивільнитися від зайвого: мотлоху, думок, людей. Зробити аудит вашого часу. Прибирання як дія – узагалі терапевтичний процес, і на нього теж потрібна енергія.

Розхламлення вивільняє місце не тільки в шафі, а й у внутрішньому просторі. Звільнитися від старого, уже звичного буває нелегко. Старе зрозуміле і безпечне. Люди, які не можуть навести порядку, часто мають багато страхів. У них є побоювання впустити в життя зміни, вони живуть у минулому, де їм було добре. Тому передовсім варто розібратися зі своїми внутрішніми шлагбаумами. Якщо помітили, що у вас з’явилося напруження від того, що треба щось змінити, навести лад, поставте собі запитання:

  • Чого я боюся в майбутньому?
  • Від чого в минулому я не можу відмовитися? Чому?

Розкласти речі та головне по поличках допомагає аналіз та синтез. Потрібно організувати процес поділу цілого на частини, бо так їх легше усвідомити та проаналізувати. І коли це починає відбуватися, вивільняється енергія для того, щоб відбувся якісний синтез – об’єднання раніше розрізнених речей. Тому якщо йдеться про порядок, потрібно запустити механізм диференціації.

Як навести порядок у житті

Самодисципліна і самоорганізація – це навичка, пізнавальний процес, сила волі. І це те, що нині у тренді багатозадачності. Людина може одночасно виконувати максимум два завдання, якщо вона буде робити три, чотири, це неефективно та енергозатратно.

Коли під час карантину 2020–2021 рр. школи перейшли на дистанційне навчання, багато батьків та їх дітей стали дратівливими, тому що в цьому хаосі, крім злості і конфлікту, мало що народжувалося. Тоді і батьки, і діти зіштовхнулися з тим, що в них є проблеми із самодисципліною. Завдання батьків – навчити порядку, дотримання правил, стандартів, не перериваючи стосунків із дітьми. Коли ми з вами в стабільності і в порядку, конфліктів усередині і зовні менше.

Проблема не в тому, що хаос народжується, коли ви чогось не робите. Річ у тім, що ми в цей момент ніби зраджуємо себе. Свої справжні бажання, цілі. Своє майбутнє.

Як почати наводити порядок у житті:

  • Дотримуйтеся самодисципліни. Почніть щодня застосовувати ті правила, які вам будуть, з одного боку, комфортні, а з іншого – ефективні, ті, яких ви будете дотримуватися. У мене працює «правило трьох справ». Окрім поточних справ – прийомів, лекцій, майстер-класів, адміністративної роботи, я планую тільки три ключові справи на день. Коли їх усього три, мені всередині спокійніше.
  • Мінімізуйте стрес. Плануйте процеси так, щоб стресу в щоденних стравах було менше. Готуйте робоче місце, одяг, їжу для сім’ї з урахуванням того, щоб усунути передпроблеми. Перевіряйте лампу, щоб світила, ручку, якою маєте писати конспект, плануйте час на те, аби попити води і зателефонувати рідним, коли працюєте.
  • Робіть профілактику хаосу. Коли щось порушує наші плани, у голові починається хаос із різних думок. Цього не треба лякатися. Утілюйте в життя навичку синтезу: розділіть проблему на складові, ніби розпишіть салат «Олів’є» на складники. Тоді стане зрозуміло, що картоплю та моркву потрібно зварити, а за майонезом та горошком відправити в магазин чоловіка. Усвідомлення ось цих частин цілого вивільняє енергію для рішень.

Структурувати думки, відбудувати опори самодисципліни та сили волі допомагає навчання. Саме довгострокове навчання як процес, тому що там є:

  • стійкі правила і програма;
  • розклад занять, який вибудовує ритмічність;
  • одна і та сама група людей, у яких відбувається зростання.
  • Коли є стабільність і статичність – психиці спокійно. Вона починає впорядковувати думки та відбудовуватися.

Якщо ваші діти хаотичні, допомагайте їм зі структурою та системою, виробляйте правила. Нехай це буде одне-два правила, і коли дитина починає їх дотримуватися, підтримайте її. Не критикуйте, тому що діти проходять особисте визрівання. Це розгортання людини, яка приходить у дорослий світ і відповідає собі на запитання «Наскільки я можу бути своїм у вашому дорослому світі?»

Функції та бонуси хаосу

Є ще одна стратегія буття, коли люди, навпаки, бояться хаосу. І все те, що відбувається у світі нині, їх шалено напружує. Вони намагаються впорядкувати те, що не можна впорядкувати, витрачають енергію та інші ресурси.

У хаосу є дві функції:

  • творча;
  • руйнівна.
Хаос – загроза стабільності. Але той, хто сьогодні тримається за стабільність, не розвивається. Розвиток – завжди креатив, інновації, гнучкість. І саме це нам дає можливість пристосуватися до турбулентності у світі. Ми піднімаємося по сходинках поступово. На одному поверсі навели порядок, а коли піднялися вище – знову потрапили в хаос. Спочатку складно, але потім знову все розклали по поличках і пішли далі. Так ми розвиваємося. Порядок – про чіткість, ясність, вимагає сил і вкладень. Хаос – про гнучкість, креатив, без яких не буває розвитку.

Щоб сьогодні бути наповненим енергією, можливо треба відкорегувати, важливо свідомо дозволяти траплятися новому щодня. У людей, які не розвиваються, блокуються зміни, багато невизначеності та несистемності. Я бажаю вам порядку зовні і всередині, я бажаю вам не боятися хаосу та заворушень у голові, адже це дві сторони життя.

Прокрутити вгору