28 років разом: як зберегти відносини з професією

Відносини з професією можуть розвиватися, як і взаємини з близькою людиною. На початку, коли тільки робиш вибір, із ким будувати стосунки, – це шлях у невідомість. Із професією також: перші кроки здається, що обрав кота в мішку. Немає жодних гарантій, немає 100 % розуміння того, що це твоє. Тільки через деякий час можна усвідомити помилку. Попереду завжди невідомість, але це краще за вибір незмінності. Нині люди проживають час змін, війна позбавила шансів залишатися статичними.
28 років разом: як зберегти відносини з професією

Мені пощастило із професією. Наше єднання триває з 1995 року. Це везіння є результатом великої праці й сьогодні.
Я спостерігаю за студентами, людьми, які мріють стати терапевтами. Адекватні ті стратегії побудови відносин із професією, коли є усвідомлення цінності довгострокового розвитку, прагнення бути чутливим до світу, професійного поля. Є стратегії, які називаю «вбивцями свого часу, грошей і репутації». З ними, як і в стосунках у житті, довго не протримаєшся. Ніхто не хоче втрачати власні ресурси без перспектив.

Кожен є господарем свого вибору. Мої поради, як зберігати відносини з улюбленою професією комфортними, ресурсними та натхненими:

глибоко знати – постійно підвищувати власний рівень знань;
професійно вміти – перевтілювати теорію в практику: чим більше практики, тим вищий ваш професійний рівень;
унікально володіти – аналізувати, будувати взаємозв’язки, інтегрувати різні методи та методики;
бути – бути присутнім у професійному полі, мати енергетичну доступність та здатність відповіді середовищу.
Аби бути у відносинах зі своєю професією, треба визнати в собі, що є «МОЄ». Бути терапевтом – це МОЄ. Це якісний танець тріади МОЖУ, ТРЕБА і ХОЧУ. Я щаслива танцювати, хоч життя часто змінює музику.

Прокрутити вгору